Vyrábění nápojů pomocí rajského plynu Exotic Whip (oxid dusný, N₂O) je populární technika, která se používá především v oblasti molekulární gastronomie a pro výrobu pěnových nebo sycených nápojů. Oxid dusný Exotic Whip se zde používá k dosažení různých textur a efektů v nápojích, často v kombinaci s jinými ingrediencemi pro vytvoření unikátních zážitků pro chuťové pohárky.
Jak to funguje:
Rajský plyn Exotic Whip(oxid dusný) je plyn, který se v průmyslové kuchyni používá hlavně k sycení nápojů, pěnění nebo infuzím příchutí. Tento plyn má schopnost rozpustit se v kapalinách a tvořit jemné bublinky nebo pěnu, což je ideální pro přípravu nápojů s unikátními texturami.
Použití rajského plynu pro výrobu nápojů:
-
Pěnové nápoje: Rajský plyn je ideální pro přípravu pěny v nápojích. Použití šlehače na plyn (ExoticWhip Cream Whipper Dispenser) umožňuje vytvořit jemnou, nadýchanou pěnu, která je ideální pro koktejly, kávu, nebo jiné nápoje.
- Jak na to:
- Do ExoticWhip Cream Whipper Dispenser nalijete nápoj (např. džus, kávu, alkohol) a přidáte trochu rajského plynu Exotic Whip
- Po zavření láhve a připojení bomby Exotic Whip s oxidem dusným a regulátorem tlaku, protřepete sifon a necháte plyn rozpuštěný v nápoji vytvořit jemnou pěnu.
- Tato pěna se pak používá jako dekorace na koktejlech, kávičkách nebo jiných nápojích.
- Jak na to:
-
Sycení nápojů: Rajský plyn se také používá k sycení nápojů, podobně jako u šumivých vín nebo sodovky. Pomocí sifonu můžete rychle sycení libovolného nápoje, například domácí limonády nebo koktejlu.
- Jak na to:
- Nalijete nápoj do sifonu, přidáte rajský plyn a protřepete.
- Tímto způsobem můžete připravit i domácí šumivou vodu nebo jiné sycené nápoje.
- Jak na to:
-
Infuze příchutí: Rajský plyn se používá také k rychlé infuzi příchutí do nápojů. Tato technika je užitečná pro přípravu aromatických koktejlů nebo pro infuze bylin a koření do alkoholických nebo nealkoholických nápojů.
- Jak na to:
- Do sifonu nalijete alkohol (např. gin, rum) nebo jiný nápoj, přidáte byliny nebo koření (např. rozmarýn, máta, pepř).
- Připojíte kapsli s oxidem dusným a necháte plyn pracovat na rychlém extrahování chutí.
- Po několika minutách můžete nápoj podávat s intenzivní příchutí.
- Jak na to:
-
Pěnové koktejly: V molekulární gastronomii je oblíbené připravovat pěnové koktejly, kde rajský plyn umožňuje vytvořit lehkou a nadýchanou pěnu, která se podává na koktejlu, čímž vytváří zajímavý vizuální a chuťový efekt.
- Jak na to:
- Smíchejte ingredience koktejlu a nalijte je do sifonu.
- Přidejte rajský plyn a protřepejte.
- Výsledkem je koktejl s pěnou, kterou můžete podávat.
- Jak na to:
Výhody používání rajského plynu v nápojích:
- Rychlost: S použitím rajského plynu můžete vytvořit pěnu nebo sycení během několika minut, což je rychlejší než tradiční metody.
- Textura: Oxid dusný vytváří velmi jemné a lehké bublinky, které dávají nápojům jedinečnou texturu.
- Vytváření nových zážitků: Použití rajského plynu v nápojích umožňuje vytvářet nové koktejly a nápoje s unikátními vlastnostmi, které nelze dosáhnout běžnými způsoby.
- Infuze příchutí: Oxid dusný zrychluje extrakci chutí, takže můžete rychle získat intenzivní příchutě, což je obzvlášť užitečné při přípravě koktejlů a aromatických nápojů.
Bezpečnostní pokyny:
- Oxid dusný (rajský plyn) je neškodný, pokud se používá správně, ale je důležité dbát na bezpečnost při manipulaci s ním. Plyn je pod tlakem, a je nutné používat speciální zařízení (sifon nebo šlehač), které je určeno pro tento účel.
- Kapsle s oxidem dusným by měly být skladovány mimo dosah dětí a správně uchovávány.
- Plyn není určen k inhalaci, což by mohlo vést k zdravotním rizikům.
Používání rajského plynu Exotic Whip k výrobě nápojů je skvělý způsob, jak vylepšit texturu, vytvořit pěnové nápoje nebo sycené koktejly. Tato technika je oblíbená v moderní gastronomii a molekulární kuchyni, kde se využívá pro inovativní přípravu nápojů s unikátními efekty a chutěmi.